Ada banyak variasi untuk kek ni. Reen sendiri pernah buat kek ni mengunakan resepi lain. Memang ada kelainan dari segi rasa dan tesktur. Resepi ini ada rasa lemon sedikit disebabkan pengunaan lemon zest dan lemon jus. Siapa yang nak tahu macam mana rasa kek ni boleh cuba resepi dibawah. Sonang pun sonang orang kata. Tak perlu guna mixer.
Resepi Pineapple Upside Down Cake
Sumber : make-fabulous-cakes.com
Bahan-Bahan
Topping:
1/4 cup unsalted butter
1/2 cup gula perang
14 oz (400 mL) tin nenas
1/2 cup kacang pecan- tak letak
buah ceri (optional)
Cake:
1 1/3 cups tepung serbaguna/tepung gandum
2 tsp. baking powder
3/4 cup granulated sugar
1/2 tsp garam
3/4 cup susu
1/4 cup vegetable oil
1 telur (gred A)
sebiji kulit lime yang diparut(-guna lemon)
1 tbsp. jus lime/lemon
1 tsp. vanilla extract
Cara-cara
Pananskan oven 350°F/180°C . Griskan 9" round cake pan dengan butter.
Topping;
Cairkan butter atas sauce pan. Tambah kan gula perang dan kacang sehingga gula cair . Tuangkan dalam cake pan. Susun nenas ceri dan kacang pecan
Cake:
Dalam mangkuk, campurkan tepung, baking powder dan gara,
Masukkan susu dan minyak, gaulkan dengan menggunakan whisk selama 1 minit.
Campurkan bahan lain dan gaul sehinggah rata.
Masukkan adunan dalam cake pan dan bakar selama 30 minit atau sehingan kek masak.
0 comments:
Post a Comment