Assalamualaikum semua..
Biskut sarang semut ni Reen buat baru-baru ni. Asalnya nak buat chocolate chip tp disebabkan bahan kat rumah tk cukup dapat la biskut sarang semut. Lagi pun dan lama nak cuba resepi sarang semut ni. Dulu kawan Reen pernah bagi rasa biskut sarang semut ni. sangat sedap ok. Masih terngiang2 rsanya sampai sekarang.. hehehe..
Kebetulan tak lama lg dah nak puasa. Ramailah yang sibuk nk buat biskut raya. Bagi sesiapa yang tercari-cari biskut yang mudah, simple dan sedap boleh cuba biskut ni
BISKUT SARANG SEMUT
Sumber : mas-dapurmas/hanieliza
Bahan-bahan
- 250 gm butter
- 100 gm gula halus
- 350 gm tepung gandum ( guna 250 gm saja )
- 100 gm tepung kastard ( tambah )
- 100 gm tepung jagung
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu kecil esen vanila
-
- Bahan Hiasan :
- sedikit coklat rice
- sedikit manik gula kecil ( warna warni )
- secukupnya paper cup kecil
Cara-Cara
- Pukul kembang butter dan gula.
- Masukkan kuning telur dan esen vanila dan gaul rata.
- Masukkan tepung dan gaul rata.
- Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper cup.
- Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
- Bakar dalam oven dengan suhu 180c sampai masak ( anggaran 15 minit ).
- Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
0 comments:
Post a Comment